TVDZ NIEUWS
ALGEMENE INFORMATIE
ACTIVITEITENKALENDER
LIDMAATSCHAP / PRIJZEN
COMPETITIE
WILDE MIX
JEUGD SMASHJE
TENNISLESSEN
CLUBBLAD ACE
TENNISRACKETS
TENNIS EN GEZONDHEID
BESTUUR & COMMISSIES
HISTORIE TVDZ
TVDZ NIEUWS
ALGEMENE INFORMATIE
ACTIVITEITENKALENDER
LIDMAATSCHAP/ PRIJZEN
COMPETITIE
WILDE MIX
TENNISLESSEN
CLUBBLAD ACE
TENNIS EN GEZONDHEID
HISTORIE TVDZ
JEUGD SMASHJE
TENNISRACKETS
BESTUUR & COMMISSIES

- 6 Kunstgrasbanen, 1 oefenkooi

- Gezellig clubgebouw, bar en terras

- Dames- en herendouches

- Gehandicaptentoilet

- Kinderspeelplaats / glijbaan

 

TENNISRACKETS
Informatie over Tennisrackets - Wat je ervan moet weten als je er een wil aanschaffen -

De manier waarop en de mate waarin bepaalde materialen in tennisrackets zijn verwerkt, bepalen het gewicht, het powerlevel en de trillingsdemping. Tennisrackets zijn normaal gesproken gemaakt van grafiet (koolstof). Grafiet is licht, maar helaas ook kwetsbaar. Daarom wordt grafiet tegenwoordig vaak gecombineerd met andere stoffen zoals titanium, kevlar of glasfiber.
Veel van de gebruikte kunststoffen komen uit de ruimtevaart en zijn vrij kostbaar!
Titanium is hier een goed voorbeeld van. Omdat titanium een van de sterkste materiaalsoorten ter wereld is, is er weinig titanium nodig om een sterk racket te fabriceren. Hierdoor is het mogelijk om een heel licht racket met goede trillingsdempende eigenschappen te maken.
Glasfiber is sterk, flexibel en goedkoop. Rackets met glasfiber zijn daarom meer geschikt voor beginnende tennissers. Nadeel van glasfiber is dat het een zwaar materiaal is met minder goede trillingsdempende eigenschappen.

BLADGROOTTE:
De bladgrootte van het racket bepaalt de hoeveelheid power, controle en het spelcomfort van een racket. Oversized rackets (102 - 135 sq.inch) hebben een groot blad en ook een grotere sweetspot (ideale plaats om de bal op het racket te raken) voor meer power en spelcomfort. Midsize en midplusrackets (85 - 102 sq.inch) hebben een kleiner blad en daardoor meer controle. De keuze voor een bepaalde bladgrootte is daarom afhankelijk van de voorkeur van een speler. Vaak kiezen beginnende tennissers voor een groot blad en gevorderde tennissers voor een kleiner blad.

GEWICHT:
Lichtgewicht rackets liggen vaak prettig in de hand en zijn goed handelbaar. Nadeel van een licht racket is dat het minder balversnelling, balcontrole en comfort geeft. Om dit te compenseren hebben lichte rackets het balanspunt in de top. Hierdoor kan een speler vaak toch hard genoeg slaan. Een ander nadeel van een licht racket is dat als de bal buiten de sweetspot wordt geraakt, het racket sneller om de lengte-as draait (torsie). Om dit te voorkomen knijpen tennissers vaak meer in hun racket waardoor weer sneller armblessures ontstaan. Een zwaarder racket heeft meer slagpower, genereert minder trillingen en heeft een grotere sweetspot. Zwaardere rackets hebben het balanspunt meestal in de steel waardoor deze rackets meer balcontrole hebben. Beginnende tennissers spelen beter met een licht racket, gevorderde spelers met een zwaarder racket.

EVENWICHT (BALANSPUNT):
Een "topweight" racket heeft meer balversnelling en wordt vaak gekozen door baseline spelers die meer gewicht achter de bal willen zetten. Een "handleweight" racket geeft meer balcontrole en wordt vaak gekozen door "serve and volley" spelers die een snel en wendbaar racket willen. Voor alroundspelers is een "even balanced" racket het meest geschikt.

LENGTE:
Tegenwoordig zijn rackets in verschillende lengtes te verkrijgen: standaard (68,5cm) en zogenaamde longbody (71cm t/m 73cm) rackets. Door rackets een aantal cm langer te maken krijg je 20% meer power en 13% meer bereik. Nadeel is echter wel dat de balcontrole vermindert en de wendbaarheid van het racket, bijvoorbeeld bij het netspel minder is.

POWERLEVEL:
Waar ben je naar op zoek: meer balversnelling of meer balcontrole? Wanneer je op zoek bent naar een nieuw racket is dit een belangrijke vraag. Zo wordt bij alle rackets het powerlevel (laag, gemiddeld, hoog) aangegeven. Hierbij geldt hoe hoger het powerlevel des te hoger de balversnelling. Hoe lager het powerlevel des te meer balcontrole.

TYPE SLAG:
LANGZAME (KORTE) SLAG:
Dit is een slag waarbij je een korte achterzwaai maakt met een lage armsnelheid, matige centrering en een korte uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met veel power en comfort.

GEMIDDELDE (MIDDELLANGE) SLAG:
Dit is een type slag waarbij je maar een middellange achterzwaai maakt met een gemiddelde armsnelheid en een middellange uitzwaai. Vaak wordt gekozen voor een racket met power en controle.

SNELLE (LANGE) SLAG:
Dit is een type slag waarbij je maar een lange achterzwaai maakt met een hoge armsnelheid, een precieze centrering en een lange uitzwaai. Meestal wordt gekozen voor een racket met veel controle en precisie.
Ik hoop dat na het lezen van bovenstaande informatie je voldoende bent voorbereid voordat je overgaat tot de aanschaf van een nieuw racket.
Ook dit jaar kun je bij onze trainer weer nieuwe en gebruikte rackets kopen of een nieuwe bespanning op je racket laten aanbrengen.